Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Josef Jungmann

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Český jazykovědec,básník,lit. historik a překladatel,přední osobnost národního obrození,narodil se 16.7.1773 v Hudlicích u Berouna a zemřel 14.11.1847 v Praze.

-syn Tamáše Jungmanna a Kateřiny,rozené Kinské

-rodiči byl vybrán a poslán na studia,nejprve studoval v Berouně,potom na (piaristickém) gymnasiu v Praze.Dále studoval filosofii na univerzitě,kde jej profesor matematiky S Vydra přivedl k českému vlastenectví.Následovalo studium práv,které z rodinných důvodů nedokončil.

-od r. 1799 získal místo učitele na litoměřickém gymnasiu a zde se r.1800 oženil s Johannou Světeckou.

-kromě své činnosti učitele si J. získal popularitu i překladem, hlavně překladem Chateaubriandovy (Šatebrianovi) Ataly a Miltonova Ztraceného ráje.

-J. je autorem prvního novočeského zpracování poetiky ve formě učebnice - 1820 Slovesnost aneb sbírka příkladů a pojednání o slohu, prvního soupisu dosavadní české literární produkce
- 1825 Historie literatury české.

-výsledkom jeho úsilý se stal pětidílný Slovník Česko-německý, který vydal v letech 1834 - 1839 a který obsahoval 120 000 slov.

-v rámci rakouské monarchie se stal členem mnoha učených společností, pražská filosofická fakulta jej dvakrát zvolila za svého děkana a za svou vědeckou práci byl vyznamenán i císařem.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT